Det smitter

3. november 2022 0 Af Mette

Ja man skulle tro, at det var en sygdom, men det emne tænker jeg er ved at være uddebatteret. Sygdom har fyldt meget de seneste år. Derfor skal dette indlæg lige netop ikke handle om sygdom. Det skal handle om, at vi også smitter hinanden med andet end sygdom. Indlægget baserer sig på en lille kort historie fra det virkelige liv.

Det er almindeligt her i USA, at børnene transporteres af skolebussen til skolen hver morgen. Vi gør vores bedste for at blende ind og komme så tæt på kulturen, som vi kan, fordi vi jo alligevel stikker ud med vores accent og uvidenhed, men vi lærer på daglig basis. Det er præcis, som det skal være.

En tilfældig mandag morgen stod jeg sammen med Isolde og ventede på skolebussen. Vi står naturligvis sammen med de andre forældre og børn. Snakken går lidt på kryds og tværs. Der er selvfølgelig nogen, som jeg taler mere med end andre. Det falder mig helt naturligt at spørge ind til weekenden, hos den familie vi ses mest med. Jeg spørger derfor min veninde, om de har haft en god weekend. Hun svarer at den har været dejlig, at det først blev kaotisk her til morgen (altså den pågældende tilfældige mandag morgen). Mens travlheden lyser ud af øjnene på hende, fortæller hun, hvordan hendes mandag er startet med at køre fra det ene til det andet. Hun fortæller, at det hun havde håbet på ikke var lykkes, i hvert fald kun halvt. Det har således ikke været helt forgæves. Omvendt var der heller ingen tvivl om, at det havde været en træls morgen i deres hus. Vi når ikke rigtigt videre, før bussen kommer og vi siger på gensyn til eftermiddag.

Min egen morgen havde egentlig været ok, jeg var ikke i det vildeste hopla, men havde egentlig en fin energi og humør fra morgenstunden. Da jeg lander i køkkenet med min morgenmad, føler jeg mig pludselig tung og træt, måske endda lidt trist. Jeg er blevet smittet! Smittet med en tung energi og deraf følgende dårligt humør. En energi og et humør som ikke er mit eget, men som jeg på mærkværdigvis har taget på mig uden at ane det. Jeg gik således fra en ok jævn energi over i en tung og træt energi, fordi jeg ikke var opmærksom. Jeg kunne jo have rystet det af mig igen, sagt det var godt nok ærgerligt for jer, at i havde sådan en morgen. Måske endda have fortalt lidt om min egen ok morgen, i håbet om at smitte med en positiv energi og bidrage til godt humør. Det gjorde jeg ikke! Jeg tror faktisk godt, at du kender den slags situationer. Det der med at blive smittet med en stemning, humør eller energi som ikke gavner dig.

What to do?

Det er jo det gode spørgsmål, som der ikke findes et endegyldigt svar på. Jeg vil give dig mit bud på, hvad du kan gøre. Jeg deler det, som virker for mig. Så må du se, om du kan få det til at virke for dig, eller om du har et andet bud, i så fald må du meget gerne dele det i en kommentar. Du ved sharing is caring <3

På de rigtig gode dage, de der dage hvor du føler dig flyvende, der er det ingen sag. På de dage vil du være svær at smitte med tung energi, fordi din positive, lyse og lette energi er så stærk. Med humør er det som med alt andet, den stærkeste vinder. Du kan altså kun smittes på de dage, hvor din energi ikke er helt stå stærk og let. Det letteste ville være altid, at bevare din lyse lette energi og lade den trumfe den tungere energi, som du kan møde på dig vej. Det er bare ikke altid muligt. Vi har alle sammen dårlige dage, semidårlige eller semigode dage blandet med rigtigt gode dage. Det handler i høj grad om, hvordan vi ser på det. Det handler om bevidsthed. For hvis ikke du er bevidst om, hvad der sker med dig, så kan du ikke ændre på det. Det handler således først og fremmest om, at vi skal opdage, at vi har “lånt” en andens tunge energi eller dårlige humør, same same. Vi kan naturligvis ikke give den tilbage. Heldigvis er der andre måder at skille sig af med den. Step et er som sagt bevidsthed omkring din energi eller mangel på samme. Først der kan du arbejde med at komme ud af det tunge og skabe en lethed omkring dig og din dag.

Du kan oftest forandre det tunge og triste ved at flytte dit fokus. Det nytter således ikke, at blive sur på eller skuffet over dig selv, for at have adopteret en tung energi. Det vil formentligt blot forværre det. I stedet må du være kærlig og nænsom mod dig selv. Start med at tale pænt til dig selv, bliv bevidst om det dejlige menneske du er. Ja der er sikkert plads til forbedringer, men det kan du ikke bruge til noget, slet ikke til at vende din energi. Du må således fokusere, på det nu der er. Herefter flytter du dit fokus, fra det som ikke virker, til det som virker. Alt det du er taknemmelig for. Her har du nøglen til en lettere energi – taknemmelighed! Det er en vild vild kilde til glæde og lethed for mig.

Taknemmelighed kan du finde alle steder. Det er ikke betinget af, hvor du opholder dig, for den bor i dig præcis som glæden. Det vil sige, at hvis du står på dit arbejde, når du opdager, at du har adopteret en andens energi, så kan du stadig vende det, til din egen lette energi uden at flytte dig fysisk. Det er vel en slags mindgame, som jeg selv bruger i fineste stil. Gentagne gange oplever jeg, at kunne skabe en god dag for mig selv på baggrund at taknemmelighed, selvom jeg ikke havde det bedste udgangspunkt fra begyndelsen.

Når det ikke virker.

Let’s face it, somme tider kan vi bare ikke få det til at virke. Af og til er det som om, at taknemmelighedsfølelsen udebliver, uanset hvor meget vi forsøger at finde den. Her oplever jeg, at det kan være nødvendigt at flytte sig fysisk. Det kan selvfølgelig være problematisk i nogle situationer. I så fald skal du være bevidst om, at alt er midlertidigt, der er ikke noget, som er stationært, når vi arbejder med humøret eller energien i vores hverdag. Når jeg har brug for noget mere eller noget andet end at flytte fokus, så flytter jeg mig fysisk. Det kan være en gåtur, en køretur eller træning. Vi skal ikke undervurdere effekten af fysisk aktivitet og dennes påvirkning af humøret. Fysisk aktivitet er i udgangspunktet på alle måder godt for os, men det bør ikke bruges til at forandre en psykisk smerte til en fysisk smerte. I bund og grund handler det om, at identificere det som gør dig glad, med en forståelse for at det er dig, som gør dig glad. Din energi er dit ansvar!

Andre muligheder.

Vi er som mennesker forskellige. Vi har hver især vores egen vej til glæde og lethed. Du skal finde din vej. Dette er min vej, som du kan lade dig inspirerer af. I nogle situationer er det nok for mig, at flytte mit fokus gerne i retning af taknemmelighed. Andre gange kræver det, at jeg flytter mig fysisk eller tager til træning, hvilket vel egentligt også er at flytte mig fysisk. Der er ligeledes situationer, hvor intet af overstående virker. Det kan eksempelvis være på en træt dag, hvor jeg i stedet må tage ansvar for mig selv og prioritere en lur. Det kan være, at jeg har kørt mig selv over med for mange planer, så hjælper det mig ofte, at jeg trækker mig og læser en god bog, det har jeg altid elsket. Andre dage kan jeg skrive mig ud af min tunge energi – eksempelvis i dagbogsformater. Det er for mig en måde at læsse af på, så har jeg ligesom givet det videre til et sted, hvor det ikke generer eller tynger nogen.

Glad og positiv.

Det er et faktum, at vi ikke altid er glade. Det skal vi ikke være, det kan vi ikke være. Vi kan forsøge at vende en tung energi ved hjælp af ovenstående teknikker. Det er særligt relevant, i de situationer hvor vi er blevet smittet med tung energi, fordi det her handler om noget udenfor os selv. Det handler om noget, som du ligesom har overtaget. Du kan sagtens være “grundglad”, altså underliggende glad eller positiv. Dit udgangspunkt var faktisk bedre, det kan du vende tilbage til. Der vil dog stadig være dårlige dage. Dage hvor du føler dig, tung, træt og trist. Det er ok. En dårlig dag er ikke et dårligt liv. Disse dage kan du godt forsøge at vende, men det handler oftest om noget dybere, som du bør tage hånd om for at passe på dig selv. Det kan være, at du har sovet dårligt og har brug for en lur. Det kan være, at du har været involveret i en konflikt, som du ikke kan løse, eller det kan være noget helt tredje. Forvent ikke at der sker et mirakel. Din vej til glæde findes i dig. På de dage hvor du er kommet ud af kurs håber jeg at du kan bruge mine teknikker til at finde tilbage på sporet.

Hvis du selv har teknikker til at vende en tung energi, så del gerne dine erfaringer i kommentar, så vi er flere, der kan få glæde af det. Tænk nu hvis du kunne bidrage positivt og gøre dagen bedre for en anden.

Tak!