Myter i mit amerikanske liv

12. oktober 2022 0 Af Mette

Gennem tiden har jeg fået en del spørgsmål, til vores liv og vores oplevelser her i USA. Jeg svarer efter bedste evne og gerne løbende. Jeg elsker, når i spørger, eller på anden vis er nysgerrige. Der er nogle spørgsmål, som går igen.

I de fleste danskeres øjne er USA rimeligt meget fremme i skoene og med på beatet. Det betyder også, at mange danskere har en holdning til USA og en viden om USA. Desværre er der noget af den viden, som ikke helt stemmer overens med den virkelighed, som vi oplever, mens vi bor her. Jeg har derfor forsøgt, at samle og forklare et par myter, som jeg har mødt.

Det er altid godt vejr hos os: Det er i gennemsnit 10 grader varmere (jævnfør wikipedia) her hos os, end i Danmark hvor vi kommer fra. Her er årstidsvariation, det værdsætter vi. Med det sagt så er sommeren generelt længere, eller det er den jo ikke, men det gode vejr varer længere. Ligesom vinteren er kortere eller med andre ord, sæsonen for vintervejr er kortere. På trods af det har vi oplevet både en god portion snevejr og temperaturer nær 40 grader celsius. Personligt trives jeg bedst, i det der ligger ind imellem.

Vinteren er super streng i Washington DC: Geografisk er Washington DC placeret på højde med Sicilien. Jeg siger ikke, at vinteren ikke kan blive streng her, men sandsynligheden er langt større i andre dele af USA. Jeg mistænker, at mange danskere forvirres af, at USA også har en Washington State, som er geografisk placeret på den amerikanske vestkyst. Washington DC ligger på østkysten. Jeg kunne godt forstille mig, at vinteren kan blive lidt skrappere i Washington State. Jeg skynder mig dog lige at tilføje, at jeg aldrig har været der. Som nævnt ovenfor har vi også oplevet sne her. Det der skete, ved selv et mindre snefald var, at verden omkring os gik lidt i stå. Skolerne lukkede simpelthen. Det er ikke så almindeligt med vinterdæk, hvilket betød, at der ikke skulle meget sne til før, at bilerne ikke kunne komme op ad bakken. Så jeg tænker, at det er heldigt, at vinteren ikke er værre, for der er plads til forbedringer i forebyggelses og forberedelses afdelingen. Jeg har dog ladet mig fortælle, at vi kan forvente strengere vintre end de sidste, så vi ser, hvad vores eventyr bringer os af vintervejr, når den tid kommer. Lige nu nyder vi et meget smukt efterår.

Alting er billigt i USA: Denne her hører nok hjemme i kategorien, alt er relativt. For ja nogle ting er billigere her i USA, eksempelvis nogle tøjmærker, ananas og biler, men der er virkelig også meget, som ikke er, eksempelvis agurker, porer, huse andre tøjmærker. Dertil kommer kvaliteten jo. Som dansker uden nogen bygningsfaglig baggrund er jeg ikke imponeret, over hverken byggestil eller materialer. Mens jeg er vant til, at de fleste huse bygges i mursten, oplever jeg her, at mursten er mest til pynt. Det hus som vi bor i, det er på ingen måde nyt, men alligevel er det eneste, som er muret, det er skorstenen. Jeg er ret sikker på, at den eneste årsag er, at skorsten/pejs og gipsplader er en dårlig kombination. Så igen afhænger det som alt andet, af øjet der ser og dit eget fokus. Ja noget er billigere, men meget er ikke. Desuden er det værd at bemærke, at det kan være svært at regne med prisen på varen, fordi der først tillægges sales tax (en slags moms) ved kasseudtjekning. Sales tax varierer i øvrigt fra stat til stat. Det er således helt umuligt at gennemskue for en som jeg, der er vant til, at alt er med undtagen posen, når jeg ser prisen på en vare i butikken. Jeg handler derfor ud fra et princip om cirka deromkring. Det fungerer meget godt, men jeg kunne forstille mig, at det må være udfordrende for nogen, at slutprisen er relativt ugennemsigtig. Eller måske vænner man sig til det. For lige at vende tilbage til det med tøjet, så kan man sagtens købe tøj i samme prisklasse, som vi kender det i Danmark. Det er dog som om, at det meste mainstream og masseproducerede er en anelse billigere her. Dertil kommer, at her er en del outlet centre, hvor der ofte er penge at spare, igen meget afhængig af hvad du går efter, og nok også din evne til at gennemskue tilbudssammensætningen samt måden at opnå rabat. Ej at forglemme en for nuværende nærmest horribel høj dollarkurs.

Det er meget billigere at spise ude på restaurant i USA end i Danmark: Ja på fastfood restauranterne hvor der også oftest er free refill på din sodavand. Så stopper det også der. Hvis du vil have ordentligt mad, så er det cirka lige så dyrt, som på en dansk restaurant. Måske er prisen, som er noteret på menukortet, billigere end vi kender den. Så kommer der drikkepenge oveni, og så er det faktisk ikke så billigt længere. Når alt er medregnet, (og det er det ikke på menukortets pris), så er prisen nogenlunde sammenlignelig, med det vi kender. Måske marginalt billigere hvis man dykker helt ned i deltaljen, men på ingen måde nok til, at det gør en forskel. Desuden sætter man jo selv prisen på drikkepengene de fleste steder. Det skal her nævnes, at 15-20% er almindeligt. Ugennemsigtigheden gælder således også, når man spiser ude. Jeg synes stadig, at det er svært at gennemskue med de drikkepenge og forventningerne hertil. Jeg øver mig, men jeg ved ikke, om det koncept nogensinde kommer rigtigt ind under huden på mig, faktisk tvivler jeg herpå.

Washington DC er kedelig, det er ren politik: Jeg ved godt, at de flestes højdepunkt her på østkysten er New York. Jeg er enig i, at New York er en dejlig by. Jeg har ikke boet i New York, og kan derfor ikke præstere en helt fair sammenligning. Min oplevelse er, at jeg oplever steder og byer anderledes, når jeg har boet der, end når jeg har besøgt stedet på en ferie. Det jeg kan sige er, at selvom Washington DC er det politiske centrum, så betyder det ikke, at det er kedeligt. Her er smæk fyldt med historie, parker, museer, kultur, kunst og så videre. Vi har langt fra været omkring det hele, faktisk spørger jeg af og til mig selv, om vi nogensinde bliver færdige. Jeg tvivler oprigtigt på det, især fordi det synes at være et sted, som jeg aldrig rigtig kan sætte punktum for. Desuden er hele området bare vanvittigt smukt, med Potomac floden som på en måde omfavner byen, (og det gør den jo ikke rigtigt, det ved jeg godt). Livet i forstaden har på ingen måde skuffet mig, her er den smukke natur let tilgængelig, ligesom udflugtsmulighederne er mange. Kort sagt det her område vrimler med oplevelser, som jeg kunne drømme om, at flere fik øjnene op for. For jeg tror, at mange snyder sig selv for en oplevelse, hvis de går med holdningen, at Washington DC primært er politik.

USA er foran Danmark på alle områder: Det kan jeg afsløre, på ingen måde er sandheden. Selvfølgelig er der en årsag til, at der skeles så meget mod USA. Ligesom der også er en årsag til opfattelsen af, at USA er foran på mange parametre. Her bliver udviklet på mange fronter, ingen tvivl om det. I hverdagen kan man dog godt komme lidt i tvivl, fordi det stadig er papir og blyant, som hersker i mange sammenhænge. Mens danskerne kæmper med elektroniske løsninger, som af og til bliver så elektroniske, at det kan være svært for menig mand at følge med. Så kæmper vi her med, at det er umuligt at udfylde noget elektronisk i hverdagen. Det kræver papir, blyant, underskrift og fysisk fremmøde. Særligt under corona hvor meget offentligt administration var lukket, voldte papirssamfundet os problemer – det problem har vi ikke været alene med. Desuden skal vi oftest kalkulere med, at alting tager længere tid, fordi du skal udfylde 4-5 papirsblanketter, for at kunne foretage dig noget. Man kan ikke lige ordne det med nem-ID, som vi er vant til. Det har den konsekvens, at vi ofte har følt, at vi løb panden mod muren, særligt i begyndelsen af vores eventyr. Efterhånden som tiden går, og vores samfundsforståelse bliver bredere, så bliver det lettere at accepterer og inkorporere det i hverdagen. Vi ser dog alligevel hinanden i øjnene af og til, mens vi mindes det danske nem-ID og borgerservice.

Jeg håber, at dette har givet dig et lidt mere nuanceret syn på vores eventyr. Det er nemlig ikke så sort hvidt, som mange tror. Faktisk synes jeg meget sjældent, at noget er sort eller hvidt – derfor mener jeg, at vi skylder os selv og hinanden, at se verden i et lidt bredere perspektiv med flere nuancer. Generelt mener jeg, at det er vigtigt, at vi forholder os åbent sindede til hinanden, ellers snyder vi os selv for fantastiske oplevelser. Så gå ud og se verden i farver <3

Brænder du inde med et spørgsmål eller en kommentar til dette indlæg vil jeg elske at du skriver til mig i en kommentar nedenfor. Desuden er jeg meget taknemmelig for, at du deler bloggen eller linket til dette indlæg på dine sociale medier. På den måde kan du være med til, at skabe et bredere perspektiv i din omgangskreds. Dette bliver især vigtigt, hvis du som jeg gerne vil tæt på hverdagen og det levede liv fremfor mediernes dramatik og clickbait artikler.

Følg med på bloggen for andre skønne oplevelser i USA, eller for livsstilsinspiration fra en livsnyder med hjerne, hjerte og base i en forstad til Washington DC.

Jeg deler mine oplevelser og mit perspektiv med dig. Du får altså første rækkes siddepladser til min amerikanske hverdag, med alt hvad det indebærer.