Halloween inspiration.

5. oktober 2022 0 Af Mette

I sidste indlæg delte jeg inspiration til efterårsindretningen med jer her på bloggen, det kan du læse om i DETTE INDLÆG. Inden længe er det også halloween. En tradition som amerikanerne jo er afsindigt gode til at fejre. Det er mit klare indtryk, at danskerne er ret delte i spørgsmålet om halloween. En del har taget det til sig. De pynter og fejrer i det små. Andre er fascineret af den amerikanske tilgang. De går all in på pynt og horror. Der er ligeledes en gruppe, som stadig ser halloween, som en importeret tradition hvis eneste formål er at lokke penge fra folk, lidt i stil med deres syn på Valentine’s Day. Hvis du er halloweenhader, så husk at det står dig frit for, at vælge at læse et andet indlæg end dette. Hvis du er bare en lille smule nysgerrig eller fascineret af halloween, så vil jeg derimod opfordre dig til at læse med her.

Jeg ved godt, at du ved en simpel googlesøgning får at vide, at halloween er en importeret amerikansk tradition, men faktisk var det oprindeligt en keltisk tradition. Hvor de fejrede afslutningen på sommeren. Det symboliserede ligeledes, at man gik den mørke tid i møde. Ifølge gammel overtro var det på denne aften, muligt for de døde at færdes blandt de levende. Vidste du det?

Nej der står ikke halloween historie på skemaet, men jeg synes, at det er interessant, at traditionen faktisk er anderledes og ældre end den amerikanske version, som vi kender i dag. Den version som nogen elsker, men som andre elsker at hade.

Halloween i USA.

Det kommer nok ikke bag på dig, at halloween er kæmpestort her i USA. Det der nok mere er en overraskelse, det er at der faktisk også her, er nogen, som vælger det fra. Ikke mange, men nogen gør – også her på vores vej. På den anden side så er der også de, som gør meget ud af det. De kan sagtens kompensere, for de få som ikke gør.

Vi skal være hurtigt ude, hvis vi skal følge med. Jeg blev vildt overrasket, det første år vi var her i USA, over hvor hurtig jeg skulle være, for at få skabt mig en samling halloween pynt. Det var under covid, så jeg tilskrev det, at folk måske havde bedre tid og mere lyst til at pynte, fordi der ikke skete så meget andet.

Jeg tror nu nok, at jeg tog en lille smule fejl i min antagelse om, at det var på grund af covid, at alle de gode sager var solgt, men du ved “blame it on covid” ligesom alt muligt andet. Faktisk kan jeg se nu, at jeg bare skal være fremme i skoene og hurtigt ude, hvis jeg vil have noget ordentligt. Det handlede måske en lille my om, at der var bedre tid, men jeg skal sateme være hurtig til at rykke frem i bussen her, hvis jeg vil opgradere vores samling.

Faktisk er det ved at være en til to til tre uger siden, at halloween rykkede i anden række i nogle af de store supermarkeder. Hvor halloween måtte vige pladsen for julepynten. Halloween kom på hylderne, da butikkerne begyndte at rykke skolegrejet sammen – altså “back to school supplies”. Så der har i princippet været en lille måned med halloween i første række. Alligevel er det kun i det små, at der er pyntet. Så konklusionen er, at her i USA skal du købe dit halloween gear og lægge det på lager i en måneds tid. Omkring 1. oktober starter udstillingen. Det er altså så hyggeligt uhyggeligt.

Mit halloween.

Vores første halloween kan du læse om i indlægget Halloween kickstart. Sidste år havde jeg så travlt, med at fejre halloween og fejre min nyfundne glæde over, at der var amerikanere at fejre det sammen med, så der glemte jeg, at dele noget som helst. Hvilken rookie mistake – jeg lover at stramme op!

Faktisk tænker jeg, at i år bliver meget i stil med sidste år. Så jeg er ved at planlægge en hyggelig eftermiddag, i selskab med de andre børnefamilier på gaden. Det er stadig i sin spæde start, så jeg ved ikke så meget om hvordan, hvor og hvornår endnu. Sidste år mødtes vi i en indkørsel og havde hver især medbragt noget til bordet. Der var alt fra pizza over hjemmelavet kylling til hjemmebrygget øl. Der var tid og plads til leg og uforpligtende hygge. Vi skiltes igen, for at mødes lige før skumring til “trick og treat”. Her gik vi i små grupper rundt med børnene, til sidst var det så mørkt, at det var svært at finde børnene, når de stak i forvejen. Sidste år var vores første rigtige amerikanske halloween. Jeg må indrømme, at jeg elsker alt ved det. Jeg vil dog tilføje, at jeg personligt er stor fan af hyggelig uhyggelig halloween. Jeg elsker at kombinere udsmykningen. Det er således ikke hos mig, at du finder en forhave, der er omdannet til kirkegård, eller dæmoner taget ud af en gyserfilm. Jeg holder af græskarlygterne, edderkoppespindet, spøgelser og lignede. Faktisk er det også det, jeg oplever de fleste steder her i vores område. At der er fokus på hyggen i det uhyggelige mere end på gys og gru.

Halloween er meget mere end de aktiviteter, som foregår den 31. oktober. Allerede i begyndelsen af oktober begynder vi at pynte til halloween, både ude og inde. Isolde elsker det. Hun er næsten ligeså spændt på at pynte til halloween som til jul. Det betyder, at vi allerede så småt er begyndt at pynte, men vi er ikke færdige. Vi har naturligvis udvidet vores halloween samling efter vores ankomst til USA. Der er dog en del af pynten, som ikke kan genbruges, nemlig vores græskarlygter “Jack o’lantern”. Det er en fin tradition med disse græskarlygter. Vi kan vælge at købe dem i supermarkedet, som mange gør og som vi også gjorde i Danmark. Her er der dog også mulighed for, at tage på marken og vælge sine græskar i stedet. En super hyggelig tradition. Græskarrene er skåret løse på marken, så der ikke er for meget arbejde i det (you know convenience), men det føles lidt som at plukke det selv. Det tænker jeg, at vi skal igen i år. Altså på pumpkin patch og plukke græskar.

Udover at plukke græskar foregår der en masse aktiviteter i forbindelse med efteråret. Det går under fællesbetegnelsen “Fall Festival”. Nogle steder er de kreative og kalder det noget andet, men fælles er, at det er børnevenlige aktiviteter, som relaterer sig til efteråret og til halloween. Vi har de sidste par år deltaget i “Pumpkin Village” arrangementet i Leeburg Animalpark, sammen med en anden dansk børnefamilie. Det har vi været meget glade for. I år har vi talt om at prøve et andet sted til begivenheden. Mulighederne er mange, så vi skal prøve noget nyt.

Udklædning.

Udklædningen er noget, som særligt Isolde går meget op i. Hvilket kostume hun skal have i år, det er en længere proces. Vi har oplevet, at nogle af vores naboer er meget kostumekreative, mens andre ikke er, så det er kun fantasien, som sætter grænser. Jeg er ikke den mor, der lige selv kreerer et kostume, så jeg er stor fan af det store kostumeudvalg, der findes i butikkerne. Sidste år fik Isolde et heksekostume. I år vil hun være vampyr. Det er blevet vigtigt for hende, at kostumet har et lidt uhyggeligt – halloween agtigt præg. Det duer således ikke, med de prinsessekjoler vi har på lager fra fastelavnsudklædningen. Hun får sig altså et vampyrkostume til dette års halloween.

Emmy har ikke så mange holdninger til udklædningen. Hun er bare glad for at være med og være klædt ud. Det er ikke så vigtigt, hvad hun forestiller. Hun er tre år, jeg synes stadig, at hun er lidt for lille til, at vi kan klæde hende ud som noget uhyggeligt. Hun er jo lille og sød – ikke uhyggelig. Jeg tror derfor, at hun genbruger sit andekostume i år. Det passer stadig fint i størrelsen, og så passer det også til årstiden. Det er en lun dragt. Så i år har vi en vampyr og en and. Medmindre den 3-årige får sig en holdning til kostumet, som med så meget andet hos 3-årige børn.

For mig er kostumet egentligt heller ikke så vigtigt og så alligevel. For det er jo halloween. Skal vi gøre det, så skal vi gøre det ordentligt. Jeg er dog ikke for fin til at genbruge, så jeg tænker, at jeg kommer som heks igen i år. Måske jeg endda er heldig at kunne låne Isoldes hat i år, når hun ikke selv skal bruge den. Martin er derimod lodret ligeglad, han kom nok helst klædt ud som sig selv. Han er omvendt heller ikke for fin til lige, at smide hat og paryk på hovedet fordi børnene synes, det er fedt, at vi alle sammen er klædt ud. Så jeg er helt sikker på, at vi igen i år får en skøn oplevelse med halloween.

Trick or Treat.

Som sagt så mødes vi, med Isoldes veninde og hendes familie lidt før skumring, for at følges rundt i nabolaget. På den måde lurer vi traditioner af, omkring hvad der indikerer, at vi ikke skal banke på. Det er nemlig sådan, at hvis der ikke er lys, så er det en klar indikation på, at de ikke ønsker at deltage, det skal vi naturligvis respektere. Derudover er det hyggeligt, at have nogen at følges med, da børnene oftest løber lidt i forvejen, de har jo travlt.

Sådan en aften bliver der samlet slik i store mængder. Så store mængder at det tager flere måneder at komme igennem. Det er jo, uden pis, spandevis. Her er stor gavmildhed. Så vi er, som forældre, nødt til at rationere for ellers kunne børnene spise slik hver dag i flere måneder. Det betyder også, at fredagssliksbudgettet er skåret ret betragteligt ned efter halloween. Jeg tror på princippet alting med måde, så slik er ikke begrænset til fredag hjemme hos os, men der er heller ikke slik til dessert hver dag. Jeg synes faktisk, at vi finder ud af at få det fordelt fint, men det holder længe, det er der ingen tvivl om.

Skab minder.

Jeg elsker ideen om at skabe minder. Derfor benytter jeg gerne enhver lejlighed, der byder sig til, at vi sammen kan skabe minder. Jeg ser derfor halloween, som meget mere end en amerikansk tradition. For mig er denne tradition forbundet med uvurderlige minder for både os og vores børn. Det er en fantastisk gave, at få lov at komme ind under huden på denne amerikanske tradition. Jeg synes, det er fedt, at der er opbakning til det. Det er der både blandt voksne og børn i kvarteret. Selv de familier som har voksne børn er med til at sprede glæde blandt børnene, når de åbner døren til slikparadiset i de mange hjem. Det er skønt, at være fælles om den glæde. Det handler ikke kun om slik, men ligeså meget om udklædningen og det at være nysgerrige på børnene. Det er de fleste super gode til. Det lykkes os ligeledes, at få børnene i seng i nogenlunde ordentlig tid. At de så har lidt svært ved at finde ro, det er en anden sag. De er lige ved at sprænges af lykke, over den der jagt rundt i kvarteret. Så det handler pludselig meget mere om stemningen og jagten, end om de enorme mængder slik.

Jeg håber, at du blev inspireret til at skabe dine egne dejlige halloween minder. Du sætter selv dagsordenen for mængden og omfanget, men en lille smule pynt i den mørke tid, det kan sprede mere glæde, end du regner med.

Fejrer du halloween? Del dit svar i kommentar. Eller stil dit spørgsmål samme sted, så vil jeg gøre mit bedste for at svare dig godt og ærligt.

Følg med på bloggen for andre skønne oplevelser i USA, eller for livsstilsinspiration fra en livsnyder med hjerne, hjerte og base i en forstad til Washington DC.