New York

26. april 2022 9 Af Mette

Efter en rum tid, ja faktisk meget lang tid, uden mulighed for at tilgå bloggen er det nu heldigvis blevet tid til et nyt indlæg. Der opstod desværre problemer i forbindelse med et skift af udbyder. Jeg må bare konstaterer, at det altså også kan være problematisk, eller i hvert fald udfordrende, at være dansker i udlandet. Jeg beklager det lange udfald og håber, at i har savnet mit lille univers lige så meget, som jeg har. Ligeså håber jeg meget, at i vil hjælpe mig med at dele budskabet om, at bloggen er tilbage både med gamle og nye indlæg. Alt skulle være nogenlunde som det plejer. Så velkommen tilbage – tak fordi du læser med og deler nyheden.

Mens bloggen har været ude af drift, så har vi været så heldige, at besøge New York City i en forlænget weekend. Lad os være ærlige, New York er kæmpe stor. Det er derfor helt umuligt, at opleve det hele på en weekend, selvom den er længere end normalt. Vi boede på Lower Manhattan. Det var derfor det område, som vi primært oplevede. Dog krydret med en smuttur til Times Square og en historie, som vi kan grine af nu, men som desværre kortede vores tur lidt af.

Manhattan set fra Liberty Island

Prøv igen.
Vi tog toget fra Union Station i Washington DC til Penn Station i New York. En tur som tager cirka 3½ time. Det var det helt rigtige valg for os. Det gav os tid til hygge på turen, og børnene oplevede en frihed, ved ikke at tilbringe køreturen i hver sin autostol. På vejen ind til Union Station går det op for os, at vi har glemt vores vaccinationskort, altså dem hvorpå vores covid vacciner er registreret. Nej! Her er ikke et eller andet smart elektronisk covid-pas. Det er et gammeldags vaccinationskort af pap – og dem havde vi glemt. Vi erkendte, at vi ikke kunne nå toget, hvis vi først skulle hjem og hente dem. Vi tog derfor af sted uden. Altså, vi tog chancen. Da vi om aftenen rammer hotellet, børnene er puttet i seng og vi kigger på muligheder for næste dags oplevelser. Da bliver det tydeligt, at vi kan glemme alt om oplevelser, medmindre vi får fremskaffet vores vaccinationskort. Ja sådan var det faktisk i New York City i januar måned 2022, sådan er det dog ikke længere. Det samme gjaldt for restaurantbesøg. Vi havde på det tidspunkt udsigt til, at tilbringe tiden med gåure og take-away på hotellet hele weekenden. Det var ligesom ikke derfor, at vi tog til New York. Heldigvis er New York jo kun 3-4 timer væk fra Washington DC. Det ender således med, at Martin lejer en bil og kører hjem efter vaccinationskortene, mens børnene og jeg forsøger, at slå ventetiden ihjel primært på hotellet. Vi har nemlig valgt en lidt kold weekend, min GPS strejker og min indre GPS, ja – den har aldrig virket. Alligevel får vi en hyggelig dag og når en gåtur om eftermiddagen, med udsigt over Hudson River, til Statue of Liberty. Vi afslutter dagen på en lækker italiensk restaurant – Adrienne’s pizzabar. Vi kan nu for alvor tage fat på at opleve New York, efter vores lidt sløje start.

Breathtaking.
Før afrejse havde vi ikke rigtigt besluttet, hvilket udsigtspunkt der var på vores menu. Der er lidt at vælge imellem. Klassikeren er naturligvis Empire State Building. Det gik op for mig, at der også er udsigt at opleve i Rockefeller Center “Top of the Rock” og så er der jo, seneste skud på stammen One World Observatory i sin helhed kaldet One World Trade Center. Da vi boede på Lower Manhattan og i forvejen havde besluttet, at opleve 9/11 Memorial var det oplagt, at vi tog turen op i One Word Observatory. Et valg vi ikke har fortrudt, selvom vi ikke har noget at sammenligne med. Vi var heldige, at ramme en dag med høj solskin og blå himmel. Det gav os en fantastisk setting for vores udsigtsoplevelse. Det var på alle måder betagende og meget meget smukt. Ligeledes var 9/11 Memorial. Det var en ubeskrivelig oplevelse, at stå der hvor så mange mennesker, mødte deres endeligt på så tragisk vis. Der hvor verden forandrede sig for evigt. Der hvor det helt ufattelige skete. Det er faktisk svært, at tage ind til at begynde med. Det var sådan en oplevelse, som vi lige brugte lidt tid på at synke. Dertil kommer, at vi voksne jo oplevede det hjemme foran fjernsynet og faktisk har fulgt med lige siden, i tidernes omskiftelighed og alt det som fulgte efter. For børnene, særligt Isolde, der er det noget, de hører om i skolen. Det er en begivenhed, de skal lære om, men i et mere historisk perspektiv. For hende er det historie, for os var det virkelighed. Det er altså lidt specielt at forklare en 7 årig om så verdensforandrende begivenheder, men med så forskelligt et udgangspunkt for forståelse. Mange andre oplevelser deler vi i et historisk perspektiv, fordi det er det for os alle, men ikke denne gang. Det er svært, men det er vigtigt. Jeg er sikker på, at trods forskelligt perspektiv, så var det en stor oplevelse for os alle. Vi besøgte ikke museet. Jeg har dog ladet mig fortælle, at det er en lige så overvældende oplevelse. Jeg vil naturligvis gerne opleve det ved en senere lejlighed, men enten skal Emmy være ældre, eller også skal hun ikke med. Der skulle være et område med særligt fokus på efterladte pårørende. Det synes jeg godt, at man kan udvise respekt omkring, ved ikke at medbringe trætte børn, som i virkeligheden hellere ville være på legepladsen.

9/11 Memorial

Times Square og det for børn.

Vi satte kursen mod Times Square, til fods for at opleve og tage noget af byen ind på vejen. Vi passerede “Flat Iron Building“, som er sådan en sjov bygning med en form som et strygejern, deraf navnet. Der er tale om en af New Yorks mange skyskrabere. Denne blev bygget i 1902, og er vist nok et lejlighedskompleks i dag. Ligeledes passerede vi Empire State Building, som de fleste nok har hørt om. Endnu en skyskraber som stod færdig i 1931 og faktisk var byens højeste, indtil 1970 hvor World Trade Center blev bygget. Bygningen er i udgangspunktet en kontorbygning.

Empire State Building

Jeg elsker det der med gå mellem seværdighederne, når det er muligt. Det giver en helt anden oplevelse. Det giver mig muligheden for, at få en fornemmelse af byen, når jeg går mellem indbyggerne (og andre turister). Det giver ligesom byen en sjæl. Vi nåede Times Square og ærligt, det var præcist som jeg forestillede mig. En pulserende plads med travlhed, masser af lys og masser af liv. Faktisk er der så meget lyst fra de store reklamer, at der gik længe før, jeg opdagede, at det var blevet mørkt. Det er virkelig et sted med et højt tempo og en masse energi. Vi skulle naturligvis besøge Disney Store og M&M’s World. Jeg har besøgt Disney Store i København, og da vi flyttede hertil, var der faktisk også en Disney Store i Tyson’s Corner Center, det store indkøbscenter her hvor vi bor. De er begge ret små ved siden af Disney i to etager, på en af New Yorks bedre adresser. Begge pigerne var i Disney-himlen. Det samme skete i M&M’s World, det var virkelig svært at vælge og begge dele er en oplevelse. Udvalget af M&M’s var overraskende lille, når man ved hvor mange forskellige slags, der er på hylderne i de amerikanske supermarkeder. Til gengæld var udvalget af merchandise enormt. Da mørket havde sænket sig over Times Square, vi havde shoppet M&M’s og huset havde fået nye beboere i form af Mickey Mouse og Nemo, sluttede vi dagen af på Restaurant Santa Fe med sizzling fajitas, på en af de bedste mexicanske restauranter jeg har besøgt. Så var den dag på alle måder fuldendt.

Liberty Island og Statue of Liberty.

Statue of Liberty

Vi indledte dagen på legepladsen, for ligesom at skabe balance i regnskabet for både børn og voksne. Dernæst tog vi færgen til Liberty Island for, at se Statue of Liberty, noget som stod meget højt på Isoldes ønskeliste, samt den smukke udsigt til Manhattan fra vandsiden. Egentlig er der en tur omkring Ellis Island med i billetten til Liberty Island, men så langt kom vi ikke indenfor åbningstiden denne gang. En del havde sagt til mig forud for vores getaway, at Statue of Liberty er meget mindre, end man tror og at mange bliver skuffet. Jeg må bare sige, jeg blev slet ikke skuffet. Hun var præcis så stor og så smuk, som jeg havde forestillet mig. Det har tidligere været muligt at komme op i hendes krone. Det kunne man ikke, da vi besøgte hende. Det skulle dog blive muligt senere i genåbningsfasen, da kronen er lukket på grund af covid. Vi kunne komme op i pidestalen, det var vi naturligvis. Det var dog ikke så imponerende. Faktisk synes jeg, at udsigten til Manhattan var langt bedre fra jorden og tæt på vandet. Det er nok en smagssag. Jeg kunne godt have undværet pidestalen. Der ligger et museum på øen, hvor blandt anden den originale fakkel (torch) er udstillet, samt en model af hendes ansigt, som er fremstillet efter de samme principper, som det rigtige ansigt (som man jo ikke kan komme tæt på). Det museum var ret informativt, vi var glade for, at vi tog det med. Museet får derfor lige en anbefaling med på vejen. Det var i øvrigt inkluderet i prisen på turen, så ingen ekstra omkostninger ved det besøg. Vi sluttede naturligvis af i souvenir shoppen, som et ret stor og med et vældigt udvalg af merchandise. Dagen afsluttede vi på en halvdyr italiensk restaurant i “Little Italy”.

Til sidst.

Vores sidste dag i New York City bestod primært af praktikaliteter. Vi spiste pandekager på en diner tæt på Penn Station, og tog derefter toget hjem til Washington DC og hverdagen. Dog var det blevet mandag morgen i New York City, vi fik derfor også lov at mærke hverdagens travlhed i byen, før vi forlod den.

One World Observatory – Udsigt over Manhattan

Vi havde nogle virkelig skønne dage i New York. Det er virkelig en særlig by. Jeg må dog indrømme, at Washington DC har taget mit hjerte i langt højere grad, end New York nogensinde kommer til. Vi havde dejlige oplevelser, men jeg nød samtidig at vende hjem. New York er for mig symbolet på skævhed, der er masser kant og en form rå-hed over byen, noget jeg sagtens kan værdsætte. Det er også en by, som bærer præg af et meget højt indbyggertal på en ikke entydig positiv måde. De mange høje huse stjæler meget lys, byen kommer derfor hurtigt til at føles lidt mørk og dyster. Jeg nød således, at vende hjem til lyset med fantastiske oplevelser i bagagen. Så ja New York skal opleves, men jeg er lykkelig for, at vi boligmæssigt bor i Washington DC området i stedet for.

Nedenfor finder du en samling af billeder fra vores tur, de fleste med beskrivelser. Læg mærke til det smukke tilbageblik til sidst og del dine egne New York oplevelser eller drømme i kommentarfeltet.

Udsigten til Brooklyn Bridge
One World Trade Center i baggrunden
Udsigt til Statue of Liberty
Udsigt til Statue of Liberty
Lækker lasagne på
One World Trade Center / One World Observatory
9/11 Memorial
9/11 Memorial
Survival Tree – det træ som overlevede angrebet, læg mærke til hvor tæt det står på der hvor tårnene engang var.
Ja det var altså en kold weekend
One World Observatory
One World Observatory
One World Observatory – Udsigt til Statue of Liberty
One World Observatory – Udsigt til New Jersey
One World Observatory
One World Observatory
One World Observatory
One World Observatory
Flat Iron Building
Times Square
Times Square
Times Square
Disney Store på Times Square
Disney Store på Times Square
M&M’s World på Times Square
M&M’s World på Times Square
En virkelig god Margarita
Sizzling Fajitas
En tur på legepladsen
Manhattan set fra Liberty Island
Så smuk hun er Statue of Liberty
Fra pidestalen
Udsigten til Manhattan fra Statue of Liberty pidestalen
Museet på Liberty Island
Ellis Island set fra Liberty Island
Et par bolte som sørger for at damen bliver stående på sin pidestal
Statue of Liberty
Museet på Liberty Island
Model af ansigtet
Den originale fakkel (torch)
New Yorks metro er af ældre dato og kan være lidt et virvar
New Yorks metro
Mandag morgen i New York
Breakfast
Klar til at vende hjem til Washington DC
Smukke Union Station i Washington DC
Afslutningsvist et tilbageblik. Hun er så smuk