Hjem?

5. oktober 2021 5 Af Mette

Et ordsprog siger, at hjem er, hvor hjertet er, men hvor er så hjertet? Og kan hjertet godt være to steder?

Fysiologisk

Hvis man ser fysiologisk på det, så har vi kun et hjerte. Det er sammen med en masse andre processer i kroppen med til, at sørge for at vi er i live. Det fysiologiske hjerte kan således kun være et sted, det er der, hvor du rent fysisk befinder dig. Befinder du dig rent fysisk altid hjemme? Jeg vil jo sige nej. Jeg føler mig ikke hjemme alle steder, hvor mit fysiologiske hjerte er.

Jeg tænker, at hjertet i denne sammenhæng er mere abstrakt. Altså; vi har naturligvis det fysiologiske hjerte, som vi bærer med os i brystet alle vegne. Jeg tænker dog også, at vi har en form for et mentalt hjerte, det kan man vist godt kalde det. Nu bliver det kryptisk, det skal det slet ikke være. Det skal være simpelt, ligetil og ærligt. Kortsagt lige fra hjertet.

Danmark

Vi forlod Danmark sidste år, men vi bruger stadig vendingen “hjemme i Danmark”. Da vi her i sommer var på ferie i Danmark, omtalte jeg ligeledes vores base her i USA som hjem. Det gav anledning til refleksion over, hvad hjem er for mig.

Hjem er for mig mange ting. Der er jo mit barndomshjem, hvor mine forældre stadig bor. Det er stadig en form for hjem for mig. Så er der vores hus i Danmark, som i øjeblikket er udlejet. Det er også en form for hjem, men lige nu er det samtidig hjem for andre end os. Så det falder lidt udenfor kategorien. Under vores ferie boede vi i et sommerhus, som hurtigt fik betegnelsen “hjem til sommerhuset” altså også en lidt anden kategori. Sommerhuset kan du læse mere om i indlægget ALENE I SOMMERHUS. Selvom vores hjem og bolig lige nu er i USA og faktisk primært, er det jeg betragter som mit hjem. Der hvor vores indbo er og vores base. Så er Danmark jo stadig hjem for mig. Danmark er mit hjemland! Jeg er dansk statsborger og jeg har faktisk også en adresse i Danmark, om end den er ret administrativ. Danmark er hjem for mig. Danmark er der, hvor jeg har en stor del af min familie og mine nære relationer. Danmark er der, hvor jeg har stemmeret og Danmark er det land, som vi hepper på ved sportsbegivenheder. Så ja Danmark er selvfølgelig stadig hjem for mig. Jeg har bare fået et andet hjem tilføjet.

Vi har fornyligt set sæson 2 af Kurs mod danske kyster på tv2. Her taler de i introen om, at når de rejser ud i lang tid, sker det, at de oplever et strejf af hjemve, men at det ikke er mod et bestemt sted, men mere en længsel efter hele Danmark. Det beskriver meget godt oplevelsen af, at Danmark stadig er hjem, selvom basen er et andet sted. Det bliver nemlig i fineste abstrakte stil hele Danmark, der betragtes som hjem, faktisk også de dele af Danmark jeg endnu har til gode at opleve.

Et bredere hjem

Jeg oplever, at der sker det kryptiske, at begrebet hjem bliver bredere. For hjem er udover Danmark, også blevet USA for os. Det er her vi har vores bolig, det er her min lille familie er, det er her vi har vores base. Det er midlertidigt ja, men det er hjem. Hjem er altså mange ting i min optik. Faktisk er hjem nok mere en følelse end et fysisk sted. Særligt lige nu hvor hjem er flere steder.

Bevares hjem er også fysisk. Hjem er, hvor jeg i samarbejde med min familie sætter dagsordenen. Hjem er det hus eller den lejlighed, som jeg tager ansvar for anvendelsen af. Hjem er der, hvor jeg omgiver mig med de materielle goder, som jeg har valgt og placeret efter mit ønske. Der er således masser af fysisk ved hjem.

Hjem er også en følelse. Hjem er hjertevarme, ærlighed og afslappet. Hjem er et sted, hvor der er plads til mig, ligesom jeg er, med det som både er skørt og skævt, perfekt og uperfekt, men sagt med få ord, hele mig. Derfor kan følelsen af hjem sagtens opstå i en andens hjem. For mig er følelsen kombinationen af de to ting. Altså en kombination af det fysiske hjem og det følelsesmæssige hjem. Der hvor brikkerne falder på plads. Det er hjem for mig!

Følelsen

Da vi købte det hus i Danmark, som lige nu er lejet ud, så vi på en del huse. Jeg gik målrettet efter at opnå følelsen af hjem. Efter at have set på 4-5 huse blev jeg i tvivl, om det i det hele taget var muligt, at opleve følelsen af hjem sådan ved første møde. Så ramte jeg HUSET, det hus som blev vore hjem i 8 år, før vi rejste til USA. Her blev jeg med største umiddelbarhed ramt af følelsen af hjem. Det er således muligt, hvis man er åben for det, at opleve følelsen af hjem ved første møde.

Da vi flyttede ind i huset her i USA, havde vi ikke selv set det – sådan rigtigt. Vi havde set det på video og valgt det som vores base, ud fra nogle kriterier som vi vægtede. Alligevel kom følelsen af hjem til mig meget hurtigt, ja nærmest overvældende hurtigt, alt taget i betragtning. I huset er der truffet valg og fundet løsninger, som jeg ikke selv ville have truffet. Det er der faktisk også i det danske hus. Jeg tænker det lidt som et krydderi. Noget vi kan tale om og erkende vores små kulturforskelle igennem. Der er ikke meget nordisk minimalisme, over de små krummelurer der er i huset, men så kan det så meget andet.

Hvis man vil skabe et hjem helt efter egen bog, er man nok nødt til enten, at finde et ualmindeligt godt match eller bygge det selv. Jeg har aldrig længtes efter selv at bygge nyt hus. For jeg kan godt finde charmen i, at ikke alt er perfekt. Vi har stadig muligheden for, at forandre de ting og løsninger som vi ikke synes om, hvis vi vil det nok. Så¨ følelsen af hjem er intakt. Jeg tror noget af det, som jeg vægter i forhold til, at opnå følelsen af hjem er, at der også er sjæl. At andre har fundet lykke her, så er det som om, at jeg synes, det bliver lettere at gøre det samme.

Jeg kan sagtens blive duperet over et nybygget hus med smarte løsninger, duften af nyt og det perfekte lysindfald. Når alt kommer til alt og jeg skal være tro mod mig selv, så vil jeg bare hellere noget andet. Jeg har al mulig respekt for alle de valg, man træffer, når man bygger et hus, derfor trives jeg også ganske godt med at sige, at den proces er ikke for mig lige i øjeblikket. Måske kommer det, hvem ved? Jeg ved, at lige nu er det ikke det, der skal til, for at hjem bliver hjem for mig. Sådan er vi heldigvis allesammen forskellige. Derfor er jeg nysgerrig…

Hvad er hjem for dig? Jeg vil elske hvis du vil dele det nedenfor.