Det taler de om.

18. januar 2021 3 Af Mette

Enhver kan købe sig et abonnement på Washington Post eller en anden amerikansk avis, hvis de ønsker at følge med i de amerikanske nyheder. Hensigten her er således mere, at uddybe hvad det er, der fylder i hverdagen, hvad kommer der ud af min radio eksempelvis. Det er inspirereret af, at jeg i december blev noget så rørt over en indsamling til Children’s National Hospital. Det foregik over to dage. Mellem musikstykkerne blev der fortalt historier, om hvordan det her hospital havde gjort en forskel for en masse familier. Ja jeg ved godt, at ideen er at samle penge ind ved, at tale til folks følelser. De fleste vil nok, ligesom jeg, synes at historier om svært syge børn er ganske tragiske. Jeg tror, det vil røre noget i de fleste af os. Jeg synes, det er en fin gestus at dedikere to hele dage til et indsamlingsprojekt. Jeg ved godt, at Danmark har knæk cancer ugen, men Danmark har også Hjertegalla, som er et par timer en enkelt aften på tv2 Charlie. Min pointe er at belyse, at det ikke kun er musik og nyheder, der kommer ud af radioen, heller ikke her.

I Danmark taler man om rigsretssag mod Inger Støjberg, ja jeg læser også danske nyheder. I USA taler man næsten om det samme. Her er det bare en sag mod den afgående Præsident. Det fylder naturligvis meget i medierne. Ligeså gør efterspillet på det morads, der brød løs mod Capitol building den famøse onsdag den 6. januar. En hændelse som jeg ved har nået de danske nyheder. Jeg ser derfor ingen grund til, at yde det mere opmærksomhed. Ikke fordi det ikke er vigtigt, for det er det bestemt. Jeg mener bare, at hele ideen bag, altså ophavet, ikke fortjener opmærksomheden. Det må være de rette myndigheder, som giver dét den rette opmærksomhed.

Noget der også fylder meget er naturligvis den kommende onsdag. Hvor der er “inauguration”. Altså den ceremoni som markerer indsættelsen af den nye præsident. Der er naturligvis høj sikkerhed omkring dette. Radioen opdaterer os løbende på trafikken, afspærrede områder, lukkede metrostationer og hvad man kan forvente, hvis man eksempelvis skal på arbejde inde i Washington DC på onsdag. En hotel og overnatningskæde har opsagt alle aftaler i ugen for inauguration. De refunderer de bookinger der var lavet, samtidig med at der ikke kan bookes hos dem hele ugen. I relation til dette har jeg også hørt i radioen om et lokalt pizzeria, som donerer pizza til de fra National Guard, som lige nu passer på kongressen. Seneste nyt i relation til onsdag den 20. januar er, at der er anholdt en mand, som forsøgte at komme igennem et af de checkpoints, der er, med en hel del ammunition. Ligeledes er der anholdt en kvinde, som ved et checkpoint angav sig som militærpoliti, og oplyste at være en del af præsidentens stab. Da hun blev bedt om at vise ID, forsøgte hun at stikke af. Der er mange måder, at gøre det på.

Børnene har fri fra skole på onsdag på grund af inauguration. Vi havde derfor talt om, at tage metroen ind til Washington DC med henblik på at overvære ceremonien. Vores tvivl var i udgangspunktet relateret til covid-19, herunder risikoen for mange mennesker både omkring kongressen men også i metroen. Nu er der i stedet gentagne opfordringer til at blive hjemme, desuden frygter man væbnede protester op til indsættelsen af Joe Biden. Så vi bliver hjemme. Dertil kommer, at man har valgt at lukke en del metrostationer, så det bliver svært at nå frem. Jeg tænker i stedet, at vi ser det på tv og hygger os med Isolde. Det kan formentligt give anledning til en god snak. Status er i hvert fald at vi bliver hjemme, hvor vi sætter pris på roen og forstadslivet. Noget andet som fylder meget her i området er frygten for angreb på statshovedstæderne. Her i Virginia er det Richmond, hvor der er varslet en pro-gun demonstration.

Noget andet som også fortjener lidt opmærksomhed, er optoget til ære for en afdød motorcyklist. Han blev dræbt i et trafikkryds med dårlige oversigtsforhold. En forening har kæmpet for, at få ændret forholdene omkring det kryds, så det bliver mere sikkert i fremtiden. På dødsdagen kørte man så kortege, frem til det sted hvor han blev dræbt. Krydset er endnu ikke ændret, men de kæmper stadig for det. Optoget var også en måde at skabe opmærksomhed omkring problemet. Trafiksikkerheden er også noget, der optager folk her. Det er ligeså trægt at komme igennem systemet med ændringer, hvis ikke endda endnu mere trægt her. Det er en trist anledning, men hvor er det fantastisk med den slags ildsjæle, som kæmper deres sag og sagen for de der ikke længere selv kan.

Covid-19 er naturligvis heller ikke taget af nyhedspanelet her desværre. Faktisk er jeg bare ligeså træt af det, som de fleste andre at jeg næsten ikke orker, at give det opmærksomhed længere. Jeg overholder naturligvis sundhedsmyndighedernes restriktioner, bare så ingen er i tvivl. Heldigvis er det mest vaccinationsdistribution, der bliver talt om. I vores county (vel at sammenligne med de danske kommuner, omend meget større), har man for nyligt påbegyndt, det de kalder fase 1b af vaccinationsplanen. Fase 1b tæller blandt andet lærerne inklusiv de ansatte på skolerne, politiet, brandfolk, ansatte på herberg og lignende.

Et lille indblik i noget af det der optager os og vores nærmeste omverden lige nu. Det store billede i små bidder. De store nyheder kan jo læses i udlandssektionen i Danmark eller hos en amerikansk avis på internettet. Det interessante her er de små ting, som sjældent er med i det store udlandsbillede. Hvilket også betyder, at jeg får en del spørgsmål omkring, hvordan vi er berørt af situationen, det er vi faktisk meget lidt berørt af sådan rent praktisk. Vores hverdag og vores nyhedsstrøm er fyldt med så meget andet, præcis ligesom din er.

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller noget du gerne vil have uddybet brug da gerne kommentarfeltet.