Ægte plastik eller almindelig ægte.

2. december 2020 6 Af Mette

Under den kryptiske overskift gemmer sig noget så banalt som juletræer. På billedet ser du udvalget af plastik juletræer i Target, et tilfældigt amerikansk supermarked. Det kunne være et hvilket som helst andet supermarked, det er cirka det samme. Det kan du se på billedet nederst i indlægget, som viser en del af udvalget af plastik juletræer i Wallmart et andet amerikansk supermarked. Den største forskel er arrangementet, altså hvordan butikkerne har lavet udstillingen. Fælles er nemlig, at juletræerne findes i mange udgaver. De findes både med og uden sne, med og uden lys, store og små, mere og mindre sne, ja du kan selv fortsætte listen. Det er egentligt heller ikke så vigtigt. Det der er vigtigt er beslutningen om for eller imod.

Jeg kommer fra en familie, hvor vi altid har haft juletræ, faktisk kan jeg ikke huske, at det nogensinde er glippet det der med juletræet. Uanset hvor vi holdt jul, stod der et pyntet juletræ i mine forældres stue. Efter jeg flyttede hjemmefra stod træet stadig i mine forældres stue, det var også der jeg holdt jul, med få undtagelser, helt indtil jeg selv fik børn. Først da jeg selv fik børn flyttede juletræet ind i min egen stuen. Det er vel egentligt meget naturligt tænker jeg. Da jeg for over 6 år siden blev mor til Isolde, besluttede vi, som den lille familie vi blev, at vi fremadrettet vil holde jul hjemme i vores egen stue, og det har vi så gjort siden. Juletræet har således været fast inventar i vores stue de sidste 6 år. Hvert år pynter vi det med både nyt og gammelt pynt. Der er arvestykker fra mine bedsteforældre og fra mine forældres juletræ. Jeg elsker det juletræ, det er noget helt særligt. Hvert år tager vi i skoven, og fælder det selv. Et enkelt år har vi vist hentet et, som var fældet, men ellers har vi fældet det selv sammen med mine forældre, præcis som vi gjorde, da jeg var barn. De som deltager i udvælgelses processen omkring mit, eller vores er det jo, juletræ ved hvor meget jeg går op i det. Jeg bruger lang tid på, at finde det rigtige træ. Martin synes ofte, at det tager liiidt for lang tid, han hjælper ihærdigt til, men har primært næse for de små skæve juletræer. Selvom de små skæve træer er charmerende, så er jeg målrettet gået efter et stort og nogenlunde symmetrisk juletræ til min stue.

I år ved vi med sikkerhed, at der ikke bliver noget fæld selv. Hvis vi skal have et levende træ i stuen, så bliver det et, som er fældet. Dertil kommer, at jeg er allergiker. Jeg kan 7-9-13 godt tåle juletræet, men jeg ved jo ikke, om det varer evigt. Det har nu sendt mig ud i overvejelserne, om vi skal have et af ægte plastik juletræ i år i stedet. Set i lyset af at jeg ønsker mig et nogenlunde symmetrisk træ, så er det jo en oplagt løsning. Jeg synes bare ikke, at træerne er store nok. Her minder Martin mig gerne om, at træerne heller ikke er store nok i skoven. Der er altså lige indtil, vi kommer hjem, og han ender med at må save den til for, at der er plads til stjernen på toppen. Så måske er det synsbedrag. Desuden har vi i år godt nok meget mere plads, men ikke helt så højt til loftet som vi er vant til. Jeg synes, at det er en svær beslutning. Jeg ved godt, at det er fordi, der er så mange følelse knyttet til det juletræ. Det kan næsten føles som hele min barndom, og den har altså ikke indeholdt et juletræ af plastik. Der er som bekendt en første gang for alting, i år er intet, som det plejer alligevel, så måske det er en god anledning til at slutte fred og skabe noget nyt. Jeg ved det ikke, og beslutningen er ikke taget endnu.

Jeg har faktisk altid sagt, at jeg under ingen omstændigheder ville have et plastik juletræ indenfor mine døre, men selv jeg er blevet lempelig med tiden. Det vigtigste er egentlig, at der er plads til pynten, og det ser pænt ud. Med det kan vi således konkludere, at hvis årets træ bliver af plastik, så bliver det uden sne og uden lys. Lysene tilføjer vi selv, og sneen ser vi helst, holder sig udenfor.

Jeg befinder mig et sted, hvor det er yderst oplagt at investere i et plastik juletræ. Jeg synes måske bare ikke, at det er helt ægte, men hvad er ægte? Det er jo ægte plastik. Dertil kommer, at man kan pynte det lang tid før, uden at skulle bekymre sig om, at det smider nålene. Så er der duften af gran. Altså jeg kan da godt lide duften af en lille smule brændt gran, men det er typisk rester fra juledekorationen, vi bruger til det, for det er ikke så hensigtsmæssigt at bruge juletræet til det før efter d. 24. december. Sidst vi forsøgte os med at lave bål af det gamle juletræ, var naboen ved at ringe til brandvæsenet, så den del kan jeg også godt undvære. Hvad er det så, der holder mig tilbage?

Lige om lidt kan det være udvalget. Jeg er ret sikker på, at amerikanerne køber deres juletræ, før vi er vant til i Danmark. Det betyder, at jeg måske kører på “last minute” skinnerne lige nu. Det er i øvrigt heller ikke noget nyt, jeg er tidsoptimist i den sammenhæng. Jeg plejer, at nå det jeg skal, så det gør jeg nok også i år. En ting er sikkert, jeg kommer ikke for sent til jul, og det gør træet heller ikke, uanset hvilken slags det bliver. Jeg er ikke helt færdig med, at diskutere det med mig selv endnu. Jeg ved godt at miljøtoget er kørt, det er vist noget med, at man skal bruge træet i mere end 20 år, før der er miljøgevinst. Så det indgår ikke rigtigt i overvejelserne. Jeg er ikke engang sikker på, at det kan holde så længe. Det er altså udelukkende æstetik og traditioner, der er på spil.

Hvad har du mon i dit hjem, ægte juletræ eller ægte plastik juletræ? Del gerne overvejelser og erfaringer i kommentarfeltet.