Taksigelse…

27. november 2020 2 Af Mette
Dem her er jeg taknemmelig for <3

…eller som vi kender det “Thanksgiving” fejres hvert år som en national feriedag i USA. Oprindeligt var det en religiøs og kulturel ting, i dag er det mere fælles og med fokus på taknemmelighed. I USA fejres Thanksgiving den fjerde torsdag i november og er i år den 26. november. Dagen markerer begyndelsen på amerikanernes “Holiday season” og dagen efter Thanksgiving, Black Friday, markerer starten på julehandlen. Ovenstående er blevet til på baggrund af info frit lånt fra fra Wikipedia. Hvis nogen ønsker at vide mere findes der mere. Det er nemlig ikke en tradition, som jeg har lært en masse om i skolen. Altså jeg vidste da på forhånd godt, at det var en amerikansk tradition, hvor de primært spiser kalkun, men det var også begrænset dertil. Faktisk spiser de også skinke i nogle hjem. Supermarkederne har således været fyldt med tilbud, på kalkun og på skinker den seneste tid

Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at kalkun ikke er noget jeg værdsætter synderligt. Jeg har lidt opfattelsen af, at det er en tør og kedelig spise. Jeg har dog ladet mig fortælle, at de som kan finde ud af det, kan lave en pivelækker kalkun i ægte Thanksgiving stil. Således havde jeg jo håbet på, at møde sådan en kalkunekspert som kunne oplyse mit snævre kalkunperspektiv. Med en start på vores tilværelse i USA, hvor Isolde modtager onlineundervisning, og Martin passer sit arbejde på hjemmekontoret, samtidig med at covid-19 raserer samfundet, har jeg end ikke haft mulighed for, at overveje at skabe relationer her. Dermed har jeg selvsagt ikke været heldig, at møde den der kalkunekspert. Det skal bare ikke afholde os fra at fejre Thanksgiving, man er vel integrationsparat.

Hvad der også er blevet tydeligt for mig, er hvor meget Thanksgiving betyder for amerikanerne, altså hvor vigtig en “helligdag” det er for dem. Selvom jeg ikke har fundet kalkuneksperten, så har jeg da mødt en amerikaner eller to. Hvad jeg troede var dog, at det primært var en familieting. Hvilket det nok også er for størstedelen, men for nogen er det i stedet en tradition, som man fejrer med sin selvvalgte familie, altså vennerne. Nogen er mange samlet og andre holder det småt. I år er de fleste nok tilbøjelige til, at holde det småt for at reducere smitterisikoen. Myndighederne frygter, at Thanksgiving kan gå hen og blive lidt en rugekasse for covid-19. Det ændrer dog ikke på, at det er en højtid som prioriteres højt.

Jeg forestillede mig, at Thanksgiving var et af de tidspunkter, hvor amerikanerne går i køkkenet og bruger tid og energi på det her festmåltid. Netop fordi det er sådan en familieting, forestillede jeg mig, at alle ville spise derhjemme. Det viste sig dog, at jeg tog helt fejl. Amerikanerne spiser også ude til Thanksgiving.

Siden vi nu ikke har nået at møde en kalkunekspert, måtte vi jo finde en anden løsning. Så for en uges tid siden insisterede jeg på, at vi brugte lidt tid på at finde ud af, hvordan vi kunne få sådan et ægte amerikansk Thanksgiving måltid. Det var tæt på at være for sent. Faktisk alt for sent. Man kan sagtens få den klassiske menu både som takeaway og som dine-in menu. Bare ikke når man først kommer i tanker om det en uge før Thanksgiving. Eller det vil sige, det endte med at lykkes for os at bestille som takeaway, så det kan lade sig gøre, men det var ikke en helt let opgave. Belært af den oplevelse ved vi, at til næste år skal vi være ude i god tid. Så må vi se, om vi husker det.

Vi fik altså vores kalkun. Jeg må jo erkende, at den var lækker. Det behøver altså ikke, at være tørt og kedeligt. Jeg er fan af den her tradition. Jeg synes jo altid, at der er noget at fejre, men jeg kan faktisk godt lide ideen om, at fejre taknemmeligheden. Den drukner desværre ofte i hverdagens banaliteter, det synes jeg er synd, for det gør os virkelig godt, at huske på at være taknemmelige. Det er for eksempel forbandet svært at være sur eller bitter og taknemmelig på samme tid.

Tilbage til status på vores første Thanksgiving. Kalkunen var som sagt en succes, der bestemt tåler en gentagelse. Bare ikke til jul, der spiser vi altså and. Vi havde brugt de fint indkøbte højtidsservietter før tid, så vi måtte nøjes med et sæt almindelige, det var dem eller juleservietterne, og dem er jeg ikke helt klar til at tage hul på endnu. Rødvinen var god, og børnene var kun en lille smule hysteriske 😉 Ej faktisk nægtede Emmy i begyndelsen, at spise indtil hun fandt ud af at det smagte godt. Isolde havde besluttet sig for, at hun ikke kunne lide kartoffelmos, men hun kunne heldigvis godt lide kalkunen. Vores børn opfører sig således ikke pænere end andre, heller ikke til vores første Thanksgiving 🙂 Alligevel var det trods alt en hyggelig aften for os alle, håber jeg i hvert fald.

Selvom der var fridag fra skolen, var der alligevel læsning at indhente for skolebarnet. Derudover har det aldrig skadet nogen, at læse på en fridag. Det er hun naturligvis uenig i, men med to dage hvor vi var kommet til at springe over, var det en “skal opgave”. Det gav samtidig anledning til, at læse et par hyggelige bøger om Thanksgiving, så en hyggestund det var det på mange måder. Traditionerne omkring Thanksgiving har vi jo ingen af endnu, men vi har nogle år til at skabe dem. Jeg tænker, at i år var et prøveår, især fordi intet er, som det plejer, vi har god tid til at øve os. Måske bliver vi så glade for det, at vi har lyst til at tage traditionen med hjem. Jeg synes jo, kun det er positivt at huske på alt det, som vi kan være taknemmelige for.

Ja jeg ved godt, at Thanksgiving i sin spæde oprindelse har en lidt anden og knap så pæn historie. Den ser jeg ingen grund til at træde vande i. Lad os i stedet huske det positive og taknemmeligheden. Det er nemlig det, der gør os godt. Derfor har jeg bevidst sorteret den del fra, for det bringer mig intet godt. Det gør derimod taknemmeligheden.

Jeg har tidligere skrevet om traditioner i indlægget TAG LIDT HER, LIDT DER OG SKAB SÅ DIT EGET og TAKNEMMELIGHED OG TRADITIONER. HALLOWEEN KICKSTART indeholder også en tanke eller to om de nye traditioner vi møder. Så læs gerne med eller del budskabet. Jeg gør mig bedste for at give dig der læser med det bedste – tal fordi du læser med.

Apple pie til dessert – andre spiser pumpkin pie