Løvemor på engelsk

30. marts 2020 0 Af Mette

Som jeg skrev om i DETTE indlæg så har Martin for nyligt været i USA. Heldigvis inden covid-19 for alvor startede sin turné i Europa og USA. Her blev han gjort opmærksom på en mulig udfordring. De der, ligesom os, er taget af sted med mindre og skolesøgende børn har oplevet, at det kan være en udfordring, at få børnene indplaceret på det rette aldersmæssige klassetrin, medmindre de er shit-hotte til engelsk ved ankomsten.

På skoletaske indkøb

Da Martin fortalte mig om dette, kunne jeg mærke min indre løvemor vågne fra sit vinterhi. Ja faktisk var løvemor ret hurtigt i syvende gear. For mit barn skal da ikke starte i børnehave på ny, og dermed, og måske endnu værre, ende i skole med børn som er et år eller mere yngre end hende selv.

Til historien hører, at Isolde socialt er meget velbegavet og, mig bekendt, meget sjældent leger med de yngre børn i børnehaven. Ikke fordi der er noget forkert i det, men simpelthen fordi hun ikke finder det interessant nok. Hun leger med jævnaldrene og det skal hun i min optik have lov til, at blive ved med, selvom vi rejser. Det betyder også, at det bliver vores opgave at sørge for, at hun er shit-hot til engelsk, når vi lander på amerikansk jord.

Ikke for at prale, men Isolde er ret godt med på de fleste parametre og hun får masser af ros, blandt andet for hendes ret betragtelige ordforråd på dansk og for hendes nysgerrighed på læring generelt. Dertil kommer, at hun er meget nysgerrig på vores fremtid i USA. Alt det tilsammen gør mig fortrøstningsfuld i forhold til hendes motivation, som jeg ikke tror bliver et problem.

I denne situation og faktisk også mange andre må jeg nævne min begejstring for, at DR viser programmer som “Dora the explora” og “Hr. Skægs hotel”, hvor der i begge programmer bliver serveret engelske gloser i børnehøjde. Isolde elsker det, og suger alt hvad hun kan til sig. Det er jo mega fedt for vores situation. Derudover har vi selvfølgelig forberedt os og fundet en, som kan undervise Isolde i engelsk en rum tid før afrejse. Den del er således også på plads. Jeg kan dog alligevel blive i tvivl om det er forberedelse nok. Ligesom jeg i disse coronatider kan frygte, at vi må udsætte opstarten, eller at afrejsen bliver udskudt, således at den forholdsvis stramme tidsplan vi har lagt skal revurderes, for at opnå de bedste betingelser og for at stille Isolde bedst i relation til etablering af engelskkundskaber.

I lyset af coronakrisen har jeg nu taget endnu en underholdningsmulighed i brug. Vi ved jo ikke hvordan det arter sig fremadrettet, eller hvor længe dette lockdown vil stå på. Jeg er derfor i min iver efter at lukke munden på løvemor med god samvittighed, gået i krig med at undersøge hvorledes vi allerede nu, så småt kan tage hul på at undervise Isolde i engelsk. Mit eget engelsk er som bekendt også lidt rustent, hvis du ikke er bekendt med det så tjek DETTE indlæg. Jeg tænker derfor, at det er en fin anledning og mulighed for også at få det støvet lidt af. Heldigvis er internettet fyldt med ideer til undervisning, omend af svingende kvalitet især når barnet ikke mestrer det skrevne sprog endnu. Jeg har derfor måttet sortere noget i det og bruge det lidt mere kreativt, end det oprindeligt var tænkt. Så nu håber jeg, det bliver godt, uanset hvad så bliver ingen af os dummere af det, det er jeg helt sikker på.

En spilledag i coronatiden

I vores familie er vi glade for spil, så det er en af måderne, jeg tænker vi kan starte. Isolde er stadig glad for at spille vendespil og billedlotteri, så en mulighed er, at man siger hvad der er på kortet på engelsk. Selvfølgelig med hjælp i begyndelsen, men med øget selvstændighed efterhånden som det begynder at hænge ved. Jeg tænker nok, hun skal få lært en masse ord. Jeg forventer, at udfordringen kommer til at ligge i at sætte ordene sammen og gøre det til sætningen. Omvendt trøster jeg mig en lille smule med, at børn generelt er ret lærenemme og jeg ved, at når man hører andre tale engelsk hele tiden så bliver det nemmere. Jeg tænker derfor, ikke vi kan vurdere hendes fulde udbytte af undervisningen, før vi ser hvor, forhåbentligt, let det falder hende når vi fysisk er tilstede i USA.

Vi går ikke ned på spil, der er mange flere hvor de kommer fra